Essentiële brandveiligheid hulpmiddelen gids

Heeft jouw bedrijf al een strategie hoe het pand zo brandveilig mogelijk te maken? Ik las een schokkend feitje laatst, dat de helft van de bedrijven die te maken krijgt met een brand, daar uiteindelijk ten onder aan gaat. Brandveiligheid is misschien niet het meest spannende onderwerp voor ondernemers. Het is niet waar je van droomde, denkend aan ondernemers avonturen. Maar, het kan je ondernemersdroom aan een ruw einde brengen. Dus het is broodnodig om hierover na te denken en de juiste stappen te nemen.

A fool with a tool is still a fool

Allereerst is het te benadrukken dat de hulpmiddelen voor brandpreventie en bestrijding om die te hebben in je bedrijf is altijd een goede zaak. Maar als niemand weet hoe deze te gebruiken dan is het wellicht een verspilling van geld wanneer er een brand zou zijn. Om die reden zouden we aanbevelen om eens met alle werknemers een weekend een brandveiligheid cursus te volgen. Dit ook om bewustzijn omtrent dit thema te verbeteren.

brandweerman

Hulpmiddelen

Echt noodzakelijk is een brandslanghaspel. Omdat dit vaak het eerste is waar werknemers op zoek naar gaan mocht er een brand uitbreken. Iets om op te letten bij het uitzoeken van een brandslanghaspel, is dat deze voldoet aan het keurmerk Kiwa EN 671-1 en CE keurmerk (bron). Voor bedrijven in de eten branche zoals restaurants bijv. bevelen we aan om een roestvrij staal versie aan te schaffen. In zwembaden of maritieme ondernemingen kan men best opteren voor een aluminium versie.

Een ander noodzakelijk hulpmiddel dat je wilt laten installeren in je pand is een rookmelder. De beste rookmelders maken gebruik van het zogenaamde optische meetprincipe. Deze zijn dan ook gecertificeerd volgens NEN 2555 (meer informatie). Een tweede eis is dat er sprake is van een secundaire energievoorziening. Dus bijv. wanneer het stroom wegvalt, dat er dan nog een back-up is. Bijvoorbeeld door middel van een batterij.